Ιστορική αναδρομή

1979
1984
1985
1989
1992
1995
1999
2000
2005
2006
2008
2009
2011
2012
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
1979
Μια οικογένεια από την Κρήτη…

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Εμμανουήλ Κουβίδης, ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης και έμπορος ηλεκτρικών συσκευών στην αγορά της Κρήτης, αποφάσισε, παρά την μέχρι τότε επιτυχημένη πορεία του ως ελεύθερος επαγγελματίας, να εγκαταλείψει τη δραστηριότητα του και να ιδρύσει μια επιχείρηση. Το όραμα του ήταν η παραγωγή ποιοτικών σωλήνων και εξαρτημάτων που δεν θα «σπάνε» και θα παρέχουν ασφάλεια στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Αγοράζει τα πρώτα μηχανήματα, τα τοποθετεί στο καφενείο του πατέρα του, στο χωριό Τύλισος, και μαζί με τη σύζυγο του Στέλλα Κουβίδη, ξεκινάει την παραγωγή των πρώτων πλαστικών σωλήνων για χωνευτή εγκατάσταση στο επίχρισμα.

1984
Μια μεγάλη πρόκληση...

Τα πρώτα 5 χρόνια τα εμπόδια φαντάζουν ανυπέρβλητα. Αναπτύσσεται η τεχνογνωσία στην παραγωγή, το προϊόν διανέμεται με δυσκολία σε απομακρυσμένες περιοχές λόγω έλλειψης δικτύου, οι πελάτες είναι διστακτικοί στην αγορά των προϊόντων λόγω της υψηλής για την εποχή και τα δεδομένα τιμής τους. Παρά ταύτα, ο δρόμος της ποιότητας που έχει αποφασίσει να διανύσει η επιχείρηση θα την ανταμείψει σύντομα και το «φιλόδοξο» μέχρι τότε εγχείρημα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Τα προϊόντα λόγω της ποιοτικής τους υπεροχής αρχίζουν να αναγνωρίζονται από τους τοπικούς εγκαταστάτες ενώ σταδιακά ανοίγει ο δρόμος προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά η παραγωγή των πρώτων σωλήνων DUROFLEX που αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρίας.

1985
Δημιουργία καναλιών διανομής

Η εταιρία χτίζει σιγά σιγά ένα δίκτυο από συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού σε όλη την Ελλάδα και συνάπτει την πρώτη μεγάλη συνεργασία με την ιστορική εταιρία Αφοί Κωνσταντακάτου.

1989
10 χρόνια λειτουργίας...

Η επιχείρηση συμπληρώνει 10 χρόνια δύσκολης αλλά επιτυχούς λειτουργίας. Απολογισμός έργου: 170 εκ. δραχμές κύκλος εργασιών, ήτοι 0,5εκ. ευρώ, και 15 εργαζόμενοι.

1992
Το πρώτο σύστημα σωλήνων βαρέος τύπου στην ελληνική αγορά CONDUR - CONFLEX.

Η επιχείρηση αναπτύσσεται και στην προσπάθεια της να λύσει το θέμα της διανομής των προϊόντων προς την υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργεί το πρώτο κέντρο διανομής στην Αθήνα, στην περιοχή του Κορυδαλλού. Παράλληλα η επιχείρηση αποκτάει δύο υπερσύγχρονες, για την εποχή, γραμμές παραγωγής και παράγει το πρώτο σύστημα πλαστικών σωλήνων βαρέος τύπου CONDUR – CONFLEX που αποτέλεσε την αιτία να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Τα νέα ριζοσπαστικά προϊόντα παρουσιάζονται στην έκθεση ηλεκτρολογικού υλικού στην Αθήνα επισκιάζοντας τη φήμη των χαλύβδινων σωλήνων και ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

1995
Στρατηγικές συνεργασίες

Το κανάλι προς την υπόλοιπη Ελλάδα έχει ανοίξει. Το κέντρο διανομής στην Αθήνα λειτουργεί ασταμάτητα και εξυπηρετεί σχεδόν αυθημερόν όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η επιχείρηση με σταθερά βήματα αναπτύσσει το δίκτυο διανομής της και δημιουργεί εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Όλη η αγορά ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα συζητάει πλέον για τον «Κρητικό» που παράγει πολύ καλή ποιότητα πλαστικών σωλήνων.

1999
20 χρόνια αργότερα...

Η επιχείρηση συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Απολογισμός έργου: 680 εκ. δραχμές κύκλος εργασιών, ήτοι 2 εκ. ευρώ, και 26 εργαζόμενοι.

2000
Η αρχή μιας νέας εποχής

Η ζήτηση των πλαστικών σωλήνων KOUVIDIS έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Οι αποθηκευτικοί χώροι και οι γραμμές παραγωγής δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες παραγγελίες των πελατών. Οι αποθήκες της εταιρίας έχουν κατακλύσει το μικρό χωριό της Τυλίσου! Η λύση στο πρόβλημα ήταν μια. Η μεταφορά της εταιρίας σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ένα όνειρο ζωής για τον ιδρυτή που γίνεται πραγματικότητα. Ο εξοπλισμός ανανεώνεται με νέες σύγχρονες γραμμές παραγωγής και υιοθετείται η σήμανση πιστότητας CE τεκμήριο για την εναρμόνιση της εταιρίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Μια νέα εποχή ξεκινάει για την KOUVIDIS!

2005
Η μετάβαση στη 2η γενιά

Μία χρονιά ορόσημο. Ο δρόμος προς την ανάπτυξη αποτελεί συνειδητή απόφαση. Ο ιδρυτής Εμμανουήλ Κουβίδης παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά και η μέχρι τότε ατομική επιχείρηση μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία με τον Κωσταντίνο Κουβίδη να αναλαμβάνει τη διεύθυνση της. Η εταιρία αναγνωρίζοντας την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο εφαρμόζει τα συστήματα διαχείρισης ISO 9001, ISO 14001 & OHSAS 18001. Παράλληλα, αναπτύσσει το στόλο των ιδιόκτητων φορτηγών οχημάτων για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών της ενώ αναπτύσσει την εξωστρέφεια της προς την Κυπριακή αγορά.

2006
Δημιουργία λύσεων

Αναγνωρίζοντας ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο κτίριο, η εταιρία αναπτύσσει και παρουσιάζει στην ελληνική αγορά τους πρώτους πλαστικούς σωλήνες που δεν περιέχουν αλογόνα (halogen free) και σε περίπτωση πυρκαγιάς εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα καπνού (low smoke). Παράγεται το σύστημα σωλήνων CONDUR HF – CONFLEX HF και παρουσιάζεται ως η απόλυτη λύση για χώρους συχνής συνάθροισης κοινού και στέγασης ακριβού μηχανολογικού εξοπλισμού.

2008
Ανάπτυξη δικτύου

Οι ανάγκες αυξάνονται και το δεύτερο κέντρο διανομής και αποθήκευσης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί γεγονός. Παράλληλα ξεκινά η συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο γερμανικό εργαστήριο VDE και πιστοποιούνται σχεδόν όλες οι σειρές προϊόντων της KOUVIDIS. Το βραβείο επιχειρηματικής αριστείας από το Υπουργείο Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης θα αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών της.

2009
30 χρόνια επιτυχίας...

Η εταιρία συμπληρώνει 30 χρόνια απόλυτης επιτυχημένης πορείας. Έχει αναπτύξει τεχνογνωσία, συστήματα σωλήνων για διαφορετικά πεδία, στρατηγικές συνεργασίες και μια ομάδα ικανών ανθρώπων που ακολουθούν πιστά το όραμα της. Απολογισμός: 6,2 εκ. ευρώ και 53 εργαζόμενοι.

2011
Επένδυση στην καινοτομία

Η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη δεν σταματά και η νέα σειρά προϊόντων με αντιμικροβιακή τεχνολογία MEDISOL AM – MEDIFLEX AM παρουσιάζεται στην ελληνική αγορά. H KOUVΙDIS δίνει λύσεις για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσιάζοντας ένα πλήρες σύστημα σωλήνων και εξαρτημάτων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

2012
Μια χρονιά ορόσημο

Παρά το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον λόγω της παγκόσμιας κρίσης που έχει ξεσπάσει και έχει επηρεάσει έντονα και την ελληνική οικονομία η KOUVIDIS επιλέγει στρατηγικά την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση. Έτσι γίνεται η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρία που εισέρχεται στην παραγωγή πλαστικών σωλήνων διπλού δομημένου τοιχώματος για υπόγεια δίκτυα. Παρουσιάζονται οι πρώτοι σωλήνες GEONFLEX στην παρθενική συμμετοχή της KOUVIDIS στην έκθεση Light+Building, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο για την αρχιτεκτονική κτιρίων και την τεχνολογία φωτισμού.
Ο σχεδιασμός της νέας οικολογικής της συσκευασίας κερδίζει τις εντυπώσεις και βραβεύεται από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης ΕΒΓΕ.

2014
Νέα οικογένεια προϊόντων…

Με τους σωλήνες διπλού τοιχώματος να αποτελούν την πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενη σειρά προϊόντων στην ιστορία της εταιρίας η KOUVIDIS τολμά και εισέρχεται στον κόσμο της αποχέτευσης και αποστράγγισης. Παρουσιάζει τους σωλήνες αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων υδάτων GEOSAN καθώς και τους διάτρητους σωλήνες αποστράγγισης GEODRAIN με εμφανή πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών σωλήνων τσιμέντου/PVC ανατρέποντας τα δεδομένα στα υπόγεια δίκτυα. Παράλληλα διευρύνεται η γκάμα προϊόντων με την παρουσίαση των σωλήνων GEOSUB το μικρό «αδελφάκι» της σειράς GEONFLEX.
Το βραβείο επιχειρηματικής αριστείας EFQM που θα λάβει για 2η συνεχή χρονιά θα αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών της.

2015
Στροφή στην εξωστρέφεια

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια παρουσίας στην Κυπριακή αγορά η KOUVIDIS ιδρύει την πρώτη της θυγατρική εταιρία αναγνωρίζοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των Κύπριων εγκαταστατών. Η KOUVIDIS CYPRUS LTD είναι 100% θυγατρική εταιρία και καλύπτει με ιδιόκτητο στόλο όλη την Κυπριακή αγορά καθώς και τις ανάγκες των χωρών της αραβικής χερσονήσου.

2016
Νέες αγορές στόχοι

Η ανάγκη για αγορές με υψηλές απαιτήσεις και αυστηρά πρότυπα αποτελούν αφορμή για την ίδρυση της δεύτερης θυγατρικής εταιρίας ΕΜΜ. KOUVIDIS DEUTSCHLAND GmbH στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στόχος είναι η αμεσότερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η 3η συμμετοχή στην έκθεση Light + building ολοκληρώνεται με επιτυχία και η KOUVIDIS αναγνωρίζεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια εταιρία συνώνυμη της υψηλής ποιότητας.

2017
Μια χρονιά επενδύσεων και διακρίσεων

Η ταχύτατη ανάπτυξη της σειράς σωλήνων για υπόγεια δίκτυα οδηγεί την εταιρία στην απόκτηση 2ης γραμμής παραγωγής σωλήνων διπλού τοιχώματος, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό στην ιστορία της KOUVIDIS. Λανσάρονται οι 2ης γενιάς σωλήνες GEONFLEX & GEOSUB με χρωματική σήμανση και η εταιρία κατοχυρώνει ένα ακόμα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Μια σημαντική διάκριση έρχεται για την εταιρία και τους ανθρώπους της με τη βράβευση της από το θεσμό Great Place to Work, ως μια από τις 25 επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

2018
Νέες επενδύσεις – Νέα εταιρική ταυτότητα – Νέοι στόχοι

Η KOUVIDIS θέτει σε εφαρμογή το νέο επενδυτικό πλάνο 2018 – 2020 που περιλαμβάνει την επέκταση του εργοστασίου, τη δημιουργία νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων και την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Λίγο πριν τα 40 της χρόνια, θέλοντας να εκφράσει τη σύγχρονη εικόνα και δυναμική της, η εταιρία ανανεώνει την εταιρική της ταυτότητα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό ανάπτυξης, διεθνή προσανατολισμό, νέους στόχους και ακόμη υψηλότερες προσδοκίες.

2019
40 Χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και εξέλιξης

Η εταιρία συμπληρώνει 4Ο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, εξέλιξης και καινοτοµίας στον κόσµο των συστηµάτων πλαστικών σωλήνων. Το νέο ταξίδι της, για τα επόµενα 40 χρόνια, έχει ήδη ξεκινήσει µέσα από την ανανέωση της εταιρικής της ταυτότητας, το νέο λογότυπο, τις νέες εγκαταστάσεις που ετοιµάζει καθώς και τα νέα καινοτόμα προϊόντα που αναμένεται να λανσάρει στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους.

2020
Καινοτομία-Ανάπτυξη-Νέα επιχειρηματικά βήματα

Μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, ανάπτυξη και νέες προκλήσεις. Η εταιρία λανσάρει εντός τους έτους 2 νέες σειρές προϊόντων, τους σωλήνες SUPERFLEX PLUS & DUROFLEX PLUS, με καινοτόμα χαρακτηριστικά, πρωτόγνωρα για την ελληνική αγορά, που έρχονται να δώσουν προστιθέμενη αξία στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Παράλληλα, πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του επενδυτικού της πλάνου που περιλαμβάνει την επέκταση των εγκαταστάσεων της, ενώ την ίδια στιγμή, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, τολμάει ένα νέο επιχειρηματικό βήμα και εισέρχεται στον κόσμο της εφοδιαστικής αλυσίδας με  την ίδρυση της νέας 100% θυγατρικής της εταιρίας KLS KOUVIDIS LOGISTICS.

2021
Επιχειρηματική αριστεία

Η KOUVIDIS, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού, συνέχισε για άλλη μια χρονιά να εξελίσσεται στον κλάδο των πλαστικών σωλήνων. Ο νέος 3στρωματικός σωλήνας SUPERFLEX PLUS, μόλις στον 1ο χρόνο κυκλοφορίας του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια μέτρα σε πωλήσεις, και διακρίθηκε για τη νέα φιλοπεριβαλλοντική συσκευασία του στα Packaging Awards 2021. Παράλληλα, η KOUVIDIS διακρίθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες μεταποιητικές βιομηχανίες στην Ελλάδα λαμβάνοντας το χρυσό βραβείο στα Manufacturing Excellence Awards 2021 στην κατηγορία των πλαστικών.

2022
10 χρόνια πολυστρωματικοί σωλήνες KOUVIDIS

Η εταιρία κλείνει 10 χρόνια από την στροφή της στην τεχνολογία των πολυστρωματικών σωλήνων και το γιορτάζει με σημαντικές διακρίσεις στα Made in Greece Awards 2022 για τους σωλήνες διπλού τοιχώματος GEONFLEX N750 & GEOSUB L450 και τους 3στρωματικούς σωλήνες SUPERFLEX PLUS. Παράλληλα, βραβεύτηκε στην κατηγορία «Καινοτόμο Βιομηχανικό Προϊόν» ο νέος καινοτόμος διάτρητος 4στρωματικός σωλήνας αποστράγγισης GEODRAIN PLUS με ενσωματωμένο γεωύφασμα, λίγους μήνες μετά το λανσάρισμά του στην Ελληνική αγορά. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση στην παγκόσμια αγορά, η KOUVIDIS ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης στις νέες της εγκαταστάσεις και έλαβε το χρυσό βραβείο στα Supply Chain Awards για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σταδίων εφοδιασμού μέχρι να φτάσουν τα προϊόντα της στον τελικό καταναλωτή. Τέλος, για πρώτη φορά οι πωλήσεις της KOUVIDIS και των θυγατρικών της εταιριών ξεπέρασαν τα 20 εκατ. €.

2023
Νέα εποχή - το βιοκλιματικό εργοστάσιο της KOUVIDIS

Το 2023 αποτελεί ένα έτος σταθμό στην ιστορία της KOUVIDIS καθώς ολοκληρώνονται με επιτυχία οι νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της, ένα έργο που ξεπέρασε συνολικά τα έξι (6) εκατ. €, περιλαμβάνοντας μοντέρνα γραφεία, χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, ένα νέο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου καθώς και νέους χώρους χαλάρωσης και εστίασης. Το νέο «έξυπνο» βιοκλιματικό εργοστάσιο είναι άκρως συνυφασμένο με την κουλτούρα της KOUVIDIS, η οποία βασίζεται στους άξονες «Καινοτομία», «Ποιότητα» και «Ασφάλεια»,  ενώ συμβάλει σημαντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στη βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων. Παράλληλα λανσάρει τον νέο καινοτόμο, 3στρωματικό σωλήνα SUPERSOL PLUS για χωνευτές εγκαταστάσεις στο επίχρισμα, το «αδελφάκι» του SUPERFLEX PLUS, αποτελώντας την 1η βιομηχανία στα Βαλκάνια που παράγει ευθύγραμμο πολυστρωματικό σωλήνα για την προστασία καλωδίων.